Wandelen in de Achterhoek? De mooiste routes vind je hier!

In de Achterhoek raak je niet uitgewandeld! Deze regio kent maar liefst 3000 kilometer aan wandelroutes die variëren van prachtige bossen tot weilanden gevuld met nieuwsgierige koeien tot eeuwenoude kerkpaden. Keuze genoeg dus! Hieronder vertellen we je onze favorieten. Villa Wanrooy is een uitstekende uitvalsbasis om deze mooie wandelroutes door het Achterhoekse coulisselandschap te ontdekken. 

Wandelen in de Achterhoek Slangenburg

Wandelen in Doetinchem – ’t Onland Landgoed Slangenburg

 • Afstand: 11,7 km
 • Duur: 2 uur

Net buiten Doetinchem – en op ongeveer 5 km afstand van Boetiekhotel Villa Wanrooy – vind je Landgoed Slangenburg. Dit landgoed is zo’n zeshonderd hectare groot en hier komen cultuur en natuur echt samen. Onderweg loop je onder andere langs de Sint Willibrordsabdij en kasteel Slangenburg. In het gebied wandel je langs vijvers, een boomgaard, bossen en enorm grote eiken. 

Na je wandeling kun je in de eetkamer bij Van Mien je benen strekken en genieten van smerig lekkere frieten, een goeie burger, een heerlijk lokaal kaasplankje of natuurlijk iets anders van de kaart.

Wandelen in Winterswijk – Döttinkraederoute

 • Afstand: 9,5 km
 • Duur: 2 uur en 15 minuten 

Tijdens deze route wandel je langs woud, wijn en water. Je komt bijvoorbeeld langs wijngaard Hesselink, een van de Neerlands beste Wijngaardeniers van 2021. Mocht je de kans krijgen, ga dan zeker zijn bekroonde wijnen proeven. 

Naast deze wijngaard vind je boerderijen met een prachtige omgeving gevuld met bossenbouwlandvijverslanen en weiland. Ook wandel je langs de Rathumse Beek, deze verbindt het bos van Dottinkraede met het natuurgebied Bonnink en loopt over in de Boldersbeek. Dit is de laatste beek van deze route.

Wandelen Achterhoek
De Bergroute Lochem

Wandelen in Lochem – De Lochemse Bergroute

 • Afstand: 8,5 km 
 • Duur: 2 uur en 15 minuten

Deze route leidt je recht door de natuur. Het beheer van het landschap is er namelijk op gericht dat het bos in een zo natuurlijk mogelijke staat blijft. Dit zie je bijvoorbeeld aan de omgevallen bomen, deze blijven liggen zodat het dierenleven kan toenemen. De dieren die je hier zou kunnen spotten zijn reeën, eekhoorns, vlinders, vossen en de zeldzame groene specht, wezels en bunzingen. Naast de grote variatie in diersoorten vind je ook een groot aanbod aan boomsoorten zoals de beuk, grove den, hulst en esdoorn. Het hoogste punt is vijfendertig meter hoger dan de omgeving.

Bevindt het startpunt van jouw wandeling zich op een andere plek dan het eindpunt? Of wil je niet afhankelijk zijn van de auto om bij je startpunt te komen of terug te komen naar Villa Wanrooy? Maak dan gebruik van de HaltetaxiRRReis in de 9292 planner. 

Na een lange dag wandelen is het fijn om helemaal ontzorgt te worden. Bij Villa Wanrooy zorgen we ervoor dat jij lekker met de voeten omhoog kunt! Kies voor een stevige maaltijd bij Eetwinkel van Mien (Tip! De lasagne is een echte aanrader) en op onze unieke hotelkamers kom je helemaal tot rust in de fijne Auping bedden. Na een nacht slapen breekt er weer een nieuwe wandeldag aan, maar niet voordat je jouw energielevel weer op pijl hebt gebracht met een smakelijk ontbijt.

3000 kilometer aan wandelroutes
Vol bossen, wijngaarden, beken en meer

Wist je dat je ook een Pieterpadetappe kunt wandelen rondom Doetinchem? Speciaal voor Pieterpadwandelaars hebben wij een exclusief arrangement samengesteld.

Wandelen in Borculo – Boschheurne Galgenkamp route

 • Afstand: 11,7 km
 • Duur: 3 uur

In deze gevarieerde route wandel je over bospadenagrarische weggetjes en steek je paar keer rivier de Slinge over. Je wandelt langs boerderijmuseum De Lebbenbrugge. Dit is een 16e-eeuws boerenhuis die in zijn oorspronkelijke staat bewaard is gebleven. Het diende niet alleen als boerderij, maar ook als herberg en tolhuis. Toen in 1679 de Heer van Borculo tolrecht kreeg, is daar tot begin vorige eeuw gebruik van gemaakt. De toltarieven staan nog op de gevel. Je wandelt ook langs het Openluchttheater het Galgenveld. Hier vinden ieder jaar verschillende evenementen plaats.

Wandelen in Borculo – Boschheurne Galgenkamp route

 • Afstand: 11,7 km
 • Duur: 3 uur

In deze gevarieerde route wandel je over bospadenagrarische weggetjes en steek je paar keer rivier de Slinge over. Je wandelt langs boerderijmuseum De Lebbenbrugge. Dit is een 16e-eeuws boerenhuis die in zijn oorspronkelijke staat bewaard is gebleven. Het diende niet alleen als boerderij, maar ook als herberg en tolhuis. Toen in 1679 de Heer van Borculo tolrecht kreeg, is daar tot begin vorige eeuw gebruik van gemaakt. De toltarieven staan nog op de gevel. Je wandelt ook langs het Openluchttheater het Galgenveld. Hier vinden ieder jaar verschillende evenementen plaats.

Wandelen in Hummelo, Laag Keppel – Langs duinen, kolken en kastelen

 • Afstand: 21,9 km
 • Duur: 5 uur en 30 minuten

Voor de wandelaars die houden van een lange wandeling hebben we natuurlijk ook een route gekozen! Tijdens deze route wandel je in een bosrijke omgeving onder andere langs kastelenlandgoederen en stuifduinen. Onderweg vind je de Ulenpas in Havezate, welke er sprookjesachtig uitziet. In 1672 verbleef de Zonnekoning, Lodewijk XIV, enige tijd op het landgoed. In Laag-Keppel wandel je in een dorpsstraat, deze smalle straat is nog steeds zoals hij vroeger ook was. Ook vind je een kasteel hier, die je op afspraak kunt bezichtigen.

Kortom biedt de Achterhoek voor iedereen een wandelroute. Natuurlijk biedt Villa Wanrooy de fijnste kamers waar je op een heerlijk bed kunt bijkomen van jouw wandeling. Wil jij een van deze kamers boeken?