Fietsen in de Achterhoek? We delen onze favoriete routes!

De Achterhoek is bij uitstek een regio die je bijna wel moet ontdekken op de fiets! Dankzij het uitgebreide fietsknooppuntennetwerk zijn er honderden (al dan niet duizenden) routes te fietsen. Het kenmerkende coulissenlandschap komt op de fiets uitstekend tot haar recht! Ontdek bossen, akkers, weilanden, houtwallen, rivieren, dorpen en steden. Na iedere boom een prachtig nieuw uitzicht! Ons boetiekhotel ligt dichtbij knooppunten 86 en 90 in Doetinchem, jouw perfecte uitvalsbasis voor lange fietstochten door de regio. We delen een paar van onze favorieten. 

Rondje Doetinchem – Hummelo, Doetinchem en Laag Keppel

 • Afstand: 43 km
 • Duur: 2,5 uur

Een perfecte kennismaking met Doetinchem en haar directe omgeving! Onze veelzijdige stad heeft een mooie geschiedenis en prachtige natuur. Stap op de fiets en ontdek het zelf. Je kunt deze route starten vanaf knooppunten 86 en 90.  

Je komt langs diverse highlights zoals het Doetinchemse centrum, Kasteel Slangenburg (een 17e eeuws kasteel), recreatieplas Stroombroek, Kasteel Keppel (kasteel uit de 17e eeuw) en Kasteel De Kelder (16e eeuwe havezathe).

Langs drie wijngaarden – Zeddam, ’s Heerenberg, Doetinchem en Azewijn

 • Afstand: 69,5 km
 • Duur: +/- 4 uur

Tijdens deze fietsroute kom je langs drie wijngaarden. De officiële start is in Laag-Keppel, maar je start eenvoudig bij knooppunt 90 en pikt de route vanaf hier op. Je komt langs diverse wijngoederen waar Achterhoekse wijn geproduceerd wordt.

Onze tip! Wijngoed Montferland (ook wel bekend als Wijngaard ’t Oerlegoed) van wijnmaker Leon Masselink is de perfecte stop voor een Achterhoekse wijnproeverij. Reserveer deze van te voren en leer alles over het proces en proef de diverse soorten wijn die Leon maakt. 

Silo Art route Doetinchem Azewijn – Zeddam, ’s Heerenberg, Doetinchem, Azewijn, Gaanderen, Braamt en Kilder

 • Afstand: 37 km 
 • Duur: 2 uur

Silo Art; onze nieuwe Achterhoekse trots! Unieke verhalen uit de Achterhoek komen tot leven met de Silo Art Tour! Op verschillende locaties in de regio zijn schuren, silo’s en andere agrarische gebouwen getransformeerd tot kunstwerken. Ga mee op reis door de Achterhoek en laat je verrassen door kunst en de veelzijdigheid van deze streek!

Met deze route kom je langs twee van de kunstwerken: het werk van Bart Smeets op de wand van Partner in Petfood in Doetinchem en het kunstwerk van Collin van der Sluijs op 3 silo’s in Azewijn. Start deze route vanaf knooppunt 86. 

Het Achterhoekse knooppuntennetwerk is erg uitgebreid. Er zijn talloze routes voor je samengesteld door Achterhoek Toerisme die jou langs de mooiste plekken in de regio leiden. Liever zelf jouw route uitstippelen? Download dan de Achterhoek Routes App; zo heb je altijd een routeplanner én jouw favoriete routes bij de hand. 

Na een lange dag fietsen door de Achterhoek is het fijn om helemaal ontzorgt te worden. Bij Boetiekhotel Villa Wanrooy zorgen we ervoor dat jij lekker met ontspannen kunt! Kies voor een stevige maaltijd bij Eetwinkel van Mien (Tip! De lasagne is een echte aanrader) en op onze unieke hotelkamers kom je helemaal tot rust in de fijne Auping bedden. Dan is de zadelpijn snel vergeten. Na een nacht slapen breekt er weer een nieuwe dag aan om de regio te ontdekken op jouw stalen ros, maar niet voordat je jouw energielevel weer op pijl hebt gebracht met een smakelijk ontbijt.

Meer dan 400 routes in de Achterhoek
door bossen, wijngaarden, beken en meer

Wist je dat wij samen met hotel Oldschool in Winterswijk een fiets-van-hotel-naar-hotel arrangement hebben? Twee nachten slapen in twee verschillende hotels en overdag de mooiste routes door de Achterhoek fietsen. Iedere avond staat er een lekker avondmaal of diner voor je klaar!

Langs de Oude IJssel – Hummelo, Doetinchem, Laag Keppel en Doesburg

 • Afstand: 40 km
 • Duur: 2 uur en 15 minuten

Geleid door de Oude IJssel fiets je middels route naar hanzestad Doesburg. Deze prachtige stad is bekend vanwege de gerestaureerde binnenstad, de Waag en natuurlijk de Doesburgse mosterd. Met deze route kom je ook door de Kruisbergse Bossen met een mooi uitzicht op Kasteel De Kelder. 

Ga je met de klok mee? Start dan bij nummer 86. Tegen de klok in? Dan is nummer 90 een goed startpunt!

Wandelen in Borculo | Etappe Doetinchem – Aalten – Lichtenvoorde, Zieuwent, Doetinchem, Aalten, Halle en Mariënvelde

 • Afstand: 44,5 km
 • Duur: 2,5 uur (exclusief treinreis)

Voor deze route ga je heen of terug met de trein. Het Ludgerpad is een wandelpad. Maar je kunt de plekken die aan de vroegere missionaris Ludger herinneren ook met de fiets aandoen. De etappe Doetinchem – Aalten begint of eindigt bij de treinstations in beide plaatsen. 

De route is vernoemd naar Ludger, een van de mannen die ruim 1200 jaar geleden het christendom naar deze streken bracht. Via kerkenparden, bossen en dorpen doorkruis je de oostelijke Achterhoek. 

Achterommetje – Hummelo, Doetinchem en Laag Keppel

 • Afstand: 19,5 km
 • Duur: 1 uur

Een ideale route wanneer je er in de avonduren na het eten nog éven op uit wilt. In een uurtje fiets je even snel ‘achterom’ langs het pittoreske Hummelo en Laag Keppel. Je komt langs de IJssel, kunt in Hummelo even een slaapmutsje nemen om vervolgens het laatste half uurtje terug te fietsen richting Doetinchem. Je start deze route bij knooppunt 86 of 90. 

Kortom biedt de Achterhoek voor iedereen een fietsroute. Natuurlijk biedt Boetiekhotel Villa Wanrooy de fijnste kamers waar je op een heerlijk bed kunt bijkomen van jouw fietstocht. Wil jij een van deze kamers boeken?